marți, 25 ianuarie 2011

Cum si-a petrecut Romania, sfarsitul lumii

Daca celelalte tari fac tot posibilul sa atraga investitori straini, Romania le tranteste usa in nas si putinilor care inca mai vor sa faca asta. Ma uitam la exemplul Bulgariei, au acceptat sa vina Britanicii si sa investeasca in infrastuctura montana din Bansko. Si acum, Bansko e una din cele mai cautate statiuni de schi din Europa, cu cei 75 Km de partie si 27 Km de instalatii pe cablu ( ski lift, gondola, telescaun) capacitatea fiind de 24.000 de persoane pe ora... Nu mai vorbim de nocturna, tunuri de zapada si altele!
Si noi? 8 Km de partii in Predeal, aprox 2,5 in Azuga, 14Km in Poiana Brasov... In sfarsit adunate, pe Valea Prahovei partiile nu depasesc 50 Km. Cam la fel sta treaba si in celelalte statiuni, cu cateva mici diferente.
Sa vorbim de cateva chestii pe care le-a pierdut statul roman:
- O uzina Mercedes, motivul invocat de investitori a fost infrastuctura rutiera deficitara ar fi afectat exporturile. Despre treaba asta ambasadorul Germaniei a spus referitor la autostrada soarelui ca ar fi fost frumos daca chiar ajungea pe litoral. Investie pierduta in favoarea statului Ungar.
- O investite gigant pentru portul Constanta, grupul Chinezesc de stat COSCO vroia sa cumpere si sa inchirieze diverse terminale de marfuri in portul Constanta. Am pierdut investitia in favoarea Greciei, portul Pireu - Durata contractului fiind 35 de ani si va aduce Greciei 4,3 miliarde de euro plus peste 1000 de locuri de munca.

Am mai pierdut datorita birocratiei si mainii intinse pentru spaga, investitori pentru autostrada Comarnic-Brasov ( ar fi putut fi gata in 2014); investitori pentru un parc eolian in Dobrogea ( Loc Mihai Viteazaul -147 MW).
Si... daca tot vorbim despre domeniul energetic, din proiectul constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda s-au retras saptamana trecuta 3 ( da trei) companii gigant in domeniul energetic : GDF Suez, RWE si Iberdola; asta dupa ce anul trecut cei de la CEZ au hotarat sa iasa din proiect. Si ia ghiciti cine a mai ramas "pe felie"? Statul Roman, Enel si Arcelor Mittal.

In cazul in care nu ati inteles cum sta treaba in Romania, sa va explic:
Daca vine unul si zice: Bai eu vreau sa investesc in Romania x miliarde de euro, ca sa fac aia si aialalta. Pentru asta construiesc drumuri, creez noi locuri de munca, platesc impozite si pot aduce si alti investitori ! Romanul nostru raspunde : Cat dai spaga?!

5 comentarii:

RCA Ieftin spunea...

ehh,noi nu avem metrou in toate cartierele capitalei, sa atragi investitori straini pentru a construi statiuni turistice e ceva muult prea complicat...se pare.

Alex Ciopata spunea...

Si nici nu o sa avem prea curand!

Apropos de nume...
linkurile au atributul "nofollow" :)

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Asiguracasa spunea...

Se pare ca in cartierul Drumul Taberei se construiesc statii de metrou ,dar ca la noi romani o sa dureze vreo 10 ani pana vor fii gata .O sa ajungem sa le foloseasca copii nostri .

Alex Ciopata spunea...

:) Te-ai prins cam tarziu de faza cu metroul.
Si repet, degeaba va scieti numele cu link pt reclama, comentariile au atributul noindex, nofollow, adica google le va ignora :)